Uitdagingen: iedereen heeft ze. Met de bijbehorende weerstand. Wat als je deze weerstand juist kan gebruiken om meer ruimte en mogelijkheden te creëren? Gelukkig kan je dit heel goed oefenen in de yogazaal.
Van weerstand naar ruimte in yogahoudingen
Fysieke weerstand in yogahoudingen
In yogahoudingen werk je in het algemeen in verschillende richtingen. Contractie van het ene deel van je lichaam, expansie in een ander deel. Het ene lichaamsdeel strek je in de richting van het plafond, terwijl je een ander lichaamsdeel richting de vloer beweegt. Hierbij is in ieder geval altijd een lichaamsdeel dat de vloer raakt (ervanuit gaande dat je nog niet fysiek levitate). De vloer zorgt hier voor weerstand. Deze weerstand kan je gebruiken om een deel van je lichaam verder bij de grond vandaan te krijgen.
In bijvoorbeeld de bikram half moon pose (wat een andere half moon houding is dan de vinyasa yoga half moon) kan je je staartbeen verlengen door je hielen in de grond te duwen. Of in rabbit pose helpt het om, behalve je navel en heupen richting het plafond te bewegen, je wreven en knieën in de vloer te duwen.
De weerstand van de vloer maakt het daarmee makkelijker om in een andere richting te bewegen. Door te beseffen hoe behulpzaam weerstand kan zijn, kan je het gebruiken om meer voordelen uit de yogahoudingen te halen en ze beter te laten aanvoelen.
Daarnaast kan je weerstand binnen je lichaam vaak verplaatsen naar een meer behulpzame plek. Als je bijvoorbeeld veel weerstand voelt in je schouders tijdens de bikram half moon pose, kan het helpen om je been- en buikspieren goed te gebruiken. Eigenlijk heb je dan de weerstand verplaatst van teveel compressie in de schouders naar je core, waar deze veel meer voor je doet.
Mentale weerstand in yogahoudingen
Weerstand komen we natuurlijk op veel meer vlakken tegen. Ook mentaal. Denk maar eens aan hoe vaak we weerstand hebben tegen yogahoudingen die eigenlijk juist heel goed zijn voor ons om in het geheel meer in balans te komen. Bijvoorbeeld om een blessure te genezen en/of meer kracht of flexibiliteit in een bepaald deel van je lichaam te creëren. Maar zolang je de yogahouding niet ziet als je vriend, wordt het lastig om je te focussen op hoe de yogahouding je kan helpen en hier steeds meer over te ontdekken.
De weerstand kan je hier helpen, omdat het je een aanwijzing geeft om op zoek te gaan waar je meer ruimte kan creëren. Of dat nou mentaal of fysiek is. Door op zoek te gaan hoe je eenheid kan voelen in de yogahouding. Kan je bijvoorbeeld iets op een andere manier gaan bekijken? Zo was vroeger m’n eerste gedachte bij dolfijn houding “dat is veel te zwaar”. Eén van mijn yogaleraren gaf mij daarop de suggestie om te denken aan de geluiden van een dolfijn – het dier – , waar ik alleen maar positieve gedachte over heb – lees geen weerstand – en me daardoor veel beter kan richten op wat ik wel kan doen in de houding en daardoor veel sterker wordt.
Juist die positieve gedachtes zijn belangrijk. Of eigenlijk de omzetting van negatieve gedachtes naar positieve. Want wat je aandacht geeft groeit. Dus hoe meer je je richt op de weerstand, hoe meer weerstand je zal tegenkomen. Als je het je daarentegen lukt om je perspectief te transformeren naar een positieve visie, kan je makkelijker meer positieve effecten manifesteren.
Werken vanuit iets waarover je al beschikt (en vanuit hier iets toevoegen) is makkelijker dan starten vanuit niets. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld mijn doorzettingsvermogen om meer kracht op te bouwen. Welke eigenschappen heb jij ter beschikking om jouw weerstand te transformeren?
Kameel houding (camel pose) is een typische yogahouding waar veel mensen weerstand in voelen. Met het lesgeven heb ik vaak gezien dat het dan kan helpen eerst helemaal terug te gaan naar het punt in de houding waar je geen weerstand ervaart. Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld maar 25% van de diepte opzoekt in de houding t.o.v. wat je gewend was te doen. Vanuit dat punt waar je geen weerstand voelt, is het dan makkelijker om te gaan werken met je ademhaling. Om met je ademhaling meer ruimte te creëren in het bovenste deel van je achteroverbuiging; breng hiervoor op je inademing je borstbeen meer (schuin) omhoog. Zodra je je kan blijven richten op het creëren van ruimte en expansie (i.p.v. op weerstand), komt de diepte in de houding bijna vanzelf weer terug (en op lange termijn waarschijnlijk zelfs vergroot). Het zal je ook helpen om makkelijker langer in de houding te blijven en meer voordelen van de kameelhouding te ontvangen.
Weerstand gebruiken off-the-mat
Ook buiten de yogales kan je werken met de weerstand die je tegen komt. Door het te zien als iets dat vraagt om ergens anders ruimte en nieuwe mogelijkheden te creëren. Ook dit is werken met de weerstand in tegenovergestelde richting.
Voor mijzelf helpt het om situaties te zien als spiegels. Vooral als ik weerstand ervaar; dan weet ik dat ik nog iets in mezelf mag healen. Zoals de spiegel in de yogazaal laat zien waar je aan kan werken in jouw yogahoudingen, zie je hier aanwijzingen in hoe je iets ervaart en waar ons off-the-mat yoga werk nog ligt.
Afhankelijk van de situatie, hoeft dit niet altijd in directe zin te zijn. Vaak helpt het me om me af te vragen wat mijn eerste herinnering is van dat ik me eerder zo heb gevoeld. Hierdoor kom ik makkelijker bij wat echt de trigger is geweest. Om het vervolgens los te kunnen laten, gebruik ik vaak de healing methodeHo’oponopono. En vooral veel meditatie. Om te zitten met m'n emoties en ze echt te voelen.
Zelf heb ik afgelopen jaar bijvoorbeeld weerstand ervaren die eigenlijk een uitnodiging was om voor mezelf te staan, om mezelf meer te accepteren. Het ging dan niet direct om wat er gezegd werd (want met terugwerkende kracht zie ik nu dat er eigenlijk niets aan de hand was), maar welk gevoel ik erbij had. Dat ik in plaats van goedkeuring te zoeken, echt van mezelf mag accepteren dat ik kies voor een ander pad; een andere manier. Dat niet iedereen me hoeft te begrijpen. Dat iemand proberen te overtuigen belemmerende weerstand creëert. Dat ik niet hoef te kiezen voor een manier van een ander, net zo min als dat een ander hoeft te kiezen voor mijn manier. Dat ik hiermee weer een onderdeel van mezelf accepteer. En de ander accepteer in waar diegene is. Accepteren dat hiervoor verantwoordelijkheid nemen ook mogelijke consequenties kan hebben (maar erop vertrouwen dat dit uiteindelijk goed uitpakt). Zolang het maar onderweg is naar ruimte, creatie en licht. Onderweg naar zelfrealisatie….
Stel nou dat we nooit weerstand zouden ervaren? Waarschijnlijk was ik dan ook niet in beweging gekomen, niet het innerlijk proces aangegaan. En dan zou het ook veel moeilijker zijn om de eerst volgende logische stap te zetten naar meer verbinding, eenheid en zelfrealisatie. Mij helpt het daarom om er steeds weer even bij stil te staan dat weerstand het behulpzame contrast is dat ons in beweging laat komen, nu of in de toekomst. En ook het contrast is waardoor we andere situaties meer gaan waarderen en meer dankbaarheid gaan voelen.
YogaHabits tools om weerstand te transformeren in iets moois
- Hoe kan je meer ruimte creëren waar je nu weerstand voelt?
- Kan je de weerstand verplaatsen naar een plek waar deze functioneler is?
- Hoe kan je de weerstand zien als een spiegel in plaats van iets dat je overkomt?
- Hoe kan je de situatie anders gaan bekijken? Hoe helpt dit inzicht jou? Welke eigenschap of deugd heb je al die je kan gebruiken als de weerstand weer opduikt? Hoe zou je je voelen als je deze tool zou gebruiken?
- Wat kan ik doen zodat ik meer verbinding, licht, eenheid en vrijheid voel (op en naast de yogamat)?
- Gebruik een vergevingsmethode zoals Ho’oponopono
Enjoy your Habits© today with love and light!
Aimée Kuntz
Niets meer missen van onze yoga blog?
Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen.
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.