Ben je toe aan het verdiepen van je yoga beoefening? Bijvoorbeeld door je je meer te verdiepen in de yoga filosofie? Dan kan deze yoga blog je helpen om hier op een praktische manier mee aan de slag te gaan.
Alhoewel yogahoudingen (asana) heel veel voor je doen, is yoga veel meer dan alleen yogahoudingen. Dit kunnen we bijvoorbeeld terugzien in het achtvoudige pad gebaseerd op de Yoga Sutra’s van Patanjali, bestaande uit Yama, Niyama, Asana (dit zijn de yogahoudingen), Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana en Samadhi. Dit achtvoudige pad is stof voor een andere yoga blog, maar heb je bijvoorbeeld ook wel eens gehoord over mantra yoga?
Yoga sutra 1.2 van Patanjali omschrijft yoga als volgt: “Yoga is stilling the modifications of the mind”. Mantra yoga kan hier ook bij helpen. Bij mantra yoga herhaal je een bepaald woord of een zin om rust en kalmte te bereiken.
Door een mantra vele keren te zingen, richt je je aandacht op één ding, waardoor er weinig ruimte over blijft voor andere gedachtes. In dit geval richt je je ook nog eens op een yoga sutra, waardoor je meteen de yoga filosofie bestudeert. En het zingen van de yoga sutra in het Sanskriet, zorgt ook nog allerlei vibraties die je 5e chakra kunnen balanceren.
Van te voren kan het soms wat vreemd lijken om mantra te gaan zingen. Toch kan ik je dan aanraden het eens te proberen. De meeste mensen vinden het uiteindelijk heel erg meevallen als ze eenmaal bezig zijn; juist omdat ze dan zelf ervaren hoe fijn het kan voelen. En het goede nieuws is dat je NIET hoeft te kunnen zingen. Zelf kan ik waarschijnlijk maar 3 tonen zuiver zingen. Heerlijk toch om dan toch mantra te kunnen zingen!
Traditioneel wordt het zingen van zo’n mantra vaak een specifiek aantal keren herhaald. Bijvoorbeeld 21, 54 of 108 keer. Als je toevallig een mala in huis hebt, kan je die hier mooi voor gebruiken. Een mala ketting heeft namelijk traditioneel 108 kralen, waardoor je per mantra er ééntje kan opschuiven en je op een makkelijke manier doorhebt wanneer je het exact 108 keer hebt herhaald. Als ze traditioneel zijn geknoopt, zit er bovendien precies genoeg ruimte tussen de kralen om de kralen makkelijk te kunnen volgen. Ook zijn er mooie mala armbanden beschikbaar met 21 kralen. (Ik adviseer te kiezen voor een handgemaakte mala met echte stenen gemaakt in goede arbeidsomstandigheden). Door er één te kiezen in edelstenen die bij je passen, heb je meteen een mooi sieraad dat je ook buiten je yoga practice kan gebruiken.
Neem de tijd voor het bestuderen van de yoga sutra. Je kan er bijvoorbeeld één per dag of één per week kiezen. Als je uiteindelijk door alle yoga sutra’s heen bent, kan je gewoon weer opnieuw beginnen. Doordat jij en je leven inmiddels veranderd zijn, zal je zien dat je het op andere dingen zal toepassen en nieuwe dingen leert door het vanuit dit andere perspectief te bekijken.
Zelf begin ik eerst met het lezen van en over de ‘yoga sutra van de dag’. Daarna zing ik de mantra 108 keer. Vervolgens neem ik de sutra mee in m’n meditatie: om op terug te vallen als m’n gedachtes afdwalen of voor in een analyserende meditatie.
Op het moment dat ik gedurende de dag een uitdaging tegenkom, dan probeer ik mezelf te herinneren aan de yoga sutra. Om te onderzoeken hoe de yoga sutra een ander perspectief zou kunnen laten zien op de situatie. Op deze manier is het niet alleen het theoretisch bestuderen van de yoga sutra, maar kan je het op een dieper niveau gaan begrijpen en de yoga kennis meer gaan toepassen.
Zelf merkte ik bijvoorbeeld dat ik al snel het idee heb dat ik een yoga sutra ‘snap’, maar dat ik eigenlijk nog vele blinde vlekken heb ik m’n gedrag, waarbij ik de yoga sutra eigenlijk nog niet toepas in m’n leven (en het dus eigenlijk toch nog niet echt begrijp). Soms kan het dan helpen om in je dagboek te schrijven m.b.t. de yoga sutra en de uitdagingen die je tegen komt in je leven. Of misschien nog beter, ga er met mensen/andere yogi’s over in gesprek, zodat zij je kunnen helpen je blinde vlekken te achterhalen. Als je geluk hebt, heb je wellicht een yoga leraar die je hierbij kan helpen. Die je bepaalde vragen kan stellen, die helpen bij het achterhalen van je blinde vlekken.
Overigens is yoga oorspronkelijk iets wat je direct van je leraar leert. Mondeling dus, van leraar naar student. Niet alleen voor het leren van de techniek van yogahoudingen is dit belangrijk, maar ook in de yoga filosofie. Zodat het uitgelegd kan worden in een kader dat past bij jouw belevingswereld en je vragen kan stellen. Of wat denk je van de uitspraak. Want grote kans dat als je de yoga sutra, welke in het sanskriet zijn, verkeerd uitspreekt, betekent het waarschijnlijk iets anders dan jij denkt te zingen. Dus als je de kans hebt om de yoga sutra persoonlijk te leren van iemand die deze al jarenlang bestudeert, raad ik zeker aan!
Om hiermee aan de slag te gaan, heb je natuurlijk wel de yoga sutra’s nodig. Via google kan je ze online vinden. Wat ik zelf toch handiger vind, is het gebruiken van een boek. Dan heb je niet alleen een overzicht van de yoga sutra’s, maar ook een uitleg/toelichting per yoga sutra. Plus, je wordt niet ondertussen afgeleid door andere dingen in de online wereld (zoals social media of e-mail): mega bonuspunt voor tijdens je yoga practice, toch?
Zelf gebruik ik hiervoor onderstaande boeken:
The Yoga Sutras of Patanjali | Sri Swami Satchidananda
Dit boek is als een opgeschreven versie van de conversaties die Sri Swami Satchidananda (Sri Gurudev) had met z’n studenten. Hierdoor zijn de toelichtingen op de yoga sutra toegankelijk geworden voor de moderne yogi. Voor mij voelt het ook als een boek waarin veel compassie voor de yoga student naar voren komt.
The Yoga Sutras of Patanjali | Edwin F. Bryant
De auteur van dit boek heeft geprobeerd de yoga sutra zo letterlijk mogelijk te vertalen. In dit boek worden ook de inzichten van traditionele commentators meegenomen in de toelichting op de yoga sutra. Dit boek vraagt om wat meer studie dan het boek hierboven, maar geeft wel veel informatie.
Core of the Yoga Sutras | B. K. S. Iyengar
Zelf ben ik dit boek aan het lezen als aanvulling op bovenstaande boeken. Iyengar bespreekt in dit boek de yoga sutra niet op volgorde van nummer, maar per onderwerp zoals bijvoorbeeld ‘The Natural State of Consciousness’ of ‘Characteristics of Consciousness’. Gemend met Iyengar zijn kennis van en visie op yoga.
Over de werking van yoga | Michael Roach & Christie Macnally
Ben je door deze yoga blog inmiddels wel meer geïnteresseerd in de yoga sutra, maar ben je (nog) niet geïnteresseerd in het chanten van ze of het bestuderen van sutra voor sutra? Dan kan ik je het boek “Over de werking van yoga” aanraden. Dit boek is een roman, waarbij de yoga sutra zijn verwerkt in een heel mooi en makkelijk te lezen verhaal. Het is al jaren mijn favoriete yoga boek en heb ook van vele anderen er positieve commentaren over gehoord. Ook dit boek helpt zeker om de yoga sutra te gaan toepassen in je leven.
Enjoy your Habits© today with love and light!
Aimée Kuntz
Niets meer missen van onze yoga blog?
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.