Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Vegan Pompoenbrood

24 Jun 2020
door Aimée Kuntz

Ik kreeg de vraag wanneer ik nou weer eens pompoenbrood ging maken. Nou… meestal wanneer ik ook curry maak (waar ik de rest van de pompoen door doe). En dat kan ineens wat vaker zijn omdat dit pompoenbroodje thuis zo goed in de smaak valt.

Behalve dat de pompoen heerlijk is in dit broodje, krijg je zo toch weer wat extra (vrucht)groente binnen.

Lekker als ontbijt of als snack.

 

Ingrediënten (bij voorkeur biologisch)

Droge ingrediënten:

  • 200 gram meel naar keuze (bijvoorbeeld 150 gram havermeel en 50 gram amandelmeel)
  • 10 gram kokosrasp
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder 
  • 1½ à 3 theelepels kaneel 
  • 1½ à 3 theelepels speculaaskruiden 
  • snufje himalaya zout
  • 3 eetlepels lijnzaad (om 3 flax eggs te maken)

 

Natte ingrediënten:

  • 300 gram pompoenpuree van flespompoen
  • 1 rijpe banaan
  • 75 ml ahornsiroop
  • 2 eetlepels hazelnootpasta (of gemengde notenpasta)
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel appelazijn
  • kokosolie om in te vetten

 

Benodigdheden

  • Keukenmachine, staafmixer of blender
  • Cakevorm

 

Bereiding

Pompoenbrood

  • Verwarm de oven voor op 180ºC
  • Maak flax eggs van 3 eetlepels fijngemalen lijnzaad met 9 eetlepels te mengen, goed te roeren en dan 5 minuten te laten staan. 

Tip: Heb je geen fijngemalen lijnzaad, maar gebroken lijnzaad? Maal het dan fijn met een vijzel of in de keukenmachine.

  • Pureer de banaan met de staafmixer, blender of keukenmachine.
  • Voeg de pompoenpuree, notenpasta, ahornsiroop en de flax eggs toe. Meng met de mixer.
  • Meng de droge ingrediënten: meel, kokosrasp, wijnsteenbakpoeder, kaneel, speculaaskruiden en snufje zout .

Ik ben zelf dol op kaneel en speculaaskruiden en voeg er 3 theelepels van elk aan het recept toe. Mag het voor jou wat minder? Dan is 1,5 theelepel van elk waarschijnlijk de juiste maat.

  • Meng de droge met de natte ingrediënten (bijvoorbeeld met een keukenmachine, maar met een lepel zal vast ook werken).
  • Voeg de baking soda en appelazijn toe (dit gaat bruisen!) en roer het door het deeg. 

Vegan baksels zijn moeilijker luchtig te krijgen, maar de baking soda met appelazijn helpt hierbij.

  • Vet de cakevorm in met kokosolie en doe het beslag erin.
  • Bak het pompoenbroodje in ongeveer 65 minuten (op 180ºC in de oven).
  • Haal het pompoenbrood uit de oven, laat het afkoelen en snijd er (dikke) plakken van af. Bewaar het pompoenbrood in de koelkast.

 

Liever pompoen muffins i.p.v. pompoenbrood?

Dit recept in heel makkelijk aan te passen naar een muffin recept. Eigenlijk is het zelfs nog makkelijk dan het maken in brood vorm, aangezien het minder lang in de oven hoeft.

Gebruik daarvoor een muffinvorm (ook even invetten met een klein beetje kokosolie) en bak ze in 30 minuten op 180ºC in de hetelucht oven.

Zelf vind ik het in de muffin variant nog wat lekkerder, aangezien ze iets knapperig worden dan in brood vorm.

 

Zelf pompoenpuree maken

Pompoenpuree is makkelijker te maken dan je wellicht denkt. Wel vraagt het wat tijd (dus handig om van te voren rekening mee te houden), maar de handelingen zelf zijn makkelijk aangezien de oven het grootste deel doet.

Ik vind zelf het schillen van een nog niet bereide pompoen een drama, maar heb daar wat op gevonden. Namelijk de pompoen pas te schillen nadat het in de oven is geweest.

  • Verwarm de oven voor op 150ºC
  • Was de pompoen, snij deze doormidden, leg deze op de platte kant en snij er inkepingen in
  • Vet de platte kanten in met een klein beetje kokosolie
  • Doe de pompoen in een ovenschaal met een heel klein laagje water
  • Bak de pompoen gaar in de oven in 45 à 60 minuten
  • Haal de pompoen uit de oven en laat afkoelen
  • Lepel de pompoenpitten eruit (deze kan je ook eten!)
  • Schil de afgekoelde pompoen en snij het in stukjes
  • Pureer de benodigde hoeveelheid pompoen met de staafmixer, blender of keukenmachine

 

Wat te doen met de rest van de pompoen?

  • Je kan de pompoenpuree maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer schijnt natuurlijk ook te kunnen.  Of gebruik het in een ander gerecht (bijvoorbeeld pompoen havermout of curry... anyone?)
  • De pompoenpitten zijn ook heerlijk en gezond. Ik week ze zelf eerst een nachtje in water met een klein beetje zout. 

 

Enjoy your habits today with love and light.

Namasté,

Aimée Kuntz

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »