Deze smeuïge brownies: ik ben er dol op! En ze zijn ook nog eens snel gemaakt. De ayurvedische twist komt door twee ingrediënten: de specerijen en de ashwagandha.
Specerijen die de spijsvertering ondersteunen
Specerijen als chai kruiden zijn niet alleen lekker, maar ondersteunen ook de spijsvertering. En de spijsvertering heeft weer een grote invloed op het immuunsysteem.
Een chai mix heeft geen vast recept, zoals dat vaak het geval is bij familierecepten. Ingrediënten waar je echter aan kan denken in een chai mix zijn kaneel, gember, kardamom, vanillepoeder, gemalen kruidnagel, nootmuskaat en piment.
Ik gebruik zelf ook wel speculaaskruiden in plaats van chai kruiden. De mix die ik gebruik bestaat uit kaneel, gember, cubebepoeder, anijszaad, venkelzaad, kardemom, nootmuskaat en kruidnagel.
Kaneel wordt vaak gebruik in zoete gerechten en wordt in de Ayurveda gebruikt om het stabiliseren van de bloedsuiker te ondersteunen. Bovendien bevat het veel antioxidanten.
Wist je dat er verschillende soorten kaneel bestaan? Ceylon kaneel bevat een stuk minder coumarine dan cassia kaneel, een stofje dat wat minder goed is voor de lever en de bloedtoevoer kan beïnvloeden. Deze coumarine is ook de reden waarom wordt aangeraden kaneel niet teveel te gebruiken tijdens zwangerschap. Om het verschil aan te geven: Ceylon kaneel bevat gemiddeld 0,017 g/kg terwijl de Cassia zo’n 2,15 tot 6,97 g/kg coumarine bevat.
Adaptogeen ashwagandha
Ashwagandha is een adaptogeen dat in de Ayurveda onder andere wordt ingezet bij stress, om sneller te herstellen en de energie te behouden. Als je meer wil weten over in hoeverre Ashwagandha wel of niet aan te raden voor jou persoonlijk, raad ik je aan dit te bespreken met een Ayurvedisch specialist.
Ingrediënten
- 2 rijpe bananen
- 100 gram hazelnoot en/of amandelpasta
- 30 gram rauwe cacao
- 4 eetlepels kokosmeel
- 5 ontpitte Medjoul dadels (eventueel geweekt in water → makkelijker voor de mixer)
- 1 theelepel chai kruiden, Ceylon kaneel of speculaaskruiden
- ¼ theelepel himalayazout
- optioneel: 1 theelepel ashwagandha (een ayurvedisch adaptogeen)
- optioneel: 1 eetlepel ahornsiroop
Optionele toppings
- Kokosrasp & gojibessen
Benodigdheden
- staafmixer, blender of keukenmachine
- kleine ovenschaal of brownievorm (+/- 20cm bij 18 cm)
- bakpapier
Bereiding
- Verwarm de oven op 190 ℃ à 200 ℃ (afhankelijk van jouw oven).
- Mix alle ingrediënten (behalve de toppings) met de staafmixer, blender of keukenmachine tot een smeuïg deeg.
- Bekleed de ovenschaal met een stuk bakpapier.
- Verdeel het deeg in de met het bakpapier beklede ovenschaal. Strijk het glad met een pannenlikker of lepel.
- Besprenkel het deeg met een klein beetje water.
- Bak de vegan brownies 15 minuten in de oven.
- Na het afkoelen kan je de brownies nog bestrooien met toppings zoals kokosrasp of gojibessen.
Geniet van jouw heerlijke zelfgemaakte vegan brownies!
Enjoy your habits today with love and light.
Namasté,
Aimée Kuntz
Niets meer missen van onze yoga blog?
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.