Bij yogakleding lijkt het soms alleen te gaan om fashion. Maar er kan zoveel meer achter zitten. Juist via de alledaagse dingen hebben we namelijk veel invloed op de aarde en hoe we met elkaar omgaan. Heel pragmatisch dus.
Patty Jongemaets is een yogalerares die mij heeft geïnspireerd om de deugden, zoals gebruikt in het Internationale Virtues Project, te gebruiken als filter/perspectief. Eén van de deugden die gebruikt worden in dit project is de deugd 'reinheid'. En hoewel je misschien niet direct denkt aan de deugd reinheid als je denkt aan yogakleding, is hier eigenlijk juist veel om te doen. Check de deugdenkaart hieronder om je zelf te laten inspireren.
In het geval van kleding en fashion is er nog veel te winnen op het gebied van reinheid. De kledingindustrie staat nou niet bekend om haar schone gebruiken. Gelukkig zijn er wel steeds meer mensen die het belangrijk vinden om goed voor onze aarde en alle inwoners te zorgen. Hieronder zijn ook een aantal yogi’s die een verschil maken door hun creativiteit (om hele mooie yogakleding designs te ontwerpen) te combineren met schonere productiemethodes. Dit zijn exact het type yoga merken die ik verkoop bij YogaHabits.
Eco-vriendelijk kleuren en fabriceren van yogakleding
Wist je bijvoorbeeld dat het kleurproces van kleding normaal gesproken zeer slecht is voor de waterkwaliteit? K-DEER hanteert echter zeer strikt eco-vriendelijke richtlijnen om de kwaliteit van het water te waarborgen. Daarnaast gaat een deel van de opbrengsten van hun signatuur stripe collectie naar goede doelen en ondersteunen ze een een positief (lichaams) zelfbeeld door o.a. te zorgen dat hun ontwerpen mooi staan of je nou maat XS of 4XL hebt.
Een andere pionier in de yogakleding wereld is Teeki. Zij maken yogakleding van materiaal dat is gemaakt van gerecyclede plastic waterflessen. Een geweldig pragmatische manier om minder plastic op stortplaatsen te krijgen. Het materiaal is natuurlijk wel super zacht, voert vocht direct af en zit als een tweede huid.
Reinheid in arbeidsomstandigheden
Een andere manier om reinheid toe te passen via jouw yogakleding is te kiezen voor yogakleding merken die gemaakt zijn in goede arbeidsomstandigheden.
Voor mij persoonlijk is het aanbieden van yogakleding die gemaakt is met yoga waarden één van de manieren waarmee ik wil bijdragen om een leven geïnspireerd door de yoga filosofie toegankelijker te maken. Alle yoga merken die ik via YogaHabits aanbiedt zijn dan ook geproduceerd in goede arbeidsomstandigheden. Ook dat is voor mij een vorm van reinheid. Om anderen niet in andere omstandigheden te laten werken dan wat ik graag voor mezelf zou zien.
Ik hou van pragmatische oplossingen. En de combi van mooie prints op mijn comfortabele yogakleding die gemaakt is in goede arbeidsomstandigheden is één van manieren hoe ik yogafilosofie toepas in mijn leven.
Je yogakleding schoon en fris houden
Een heel ander aspect van reinheid... Ja, bij een intensieve yoga asana sessie kan je behoorlijk zweten. Natuurlijk wil je je yogakleding schoon en fris houden. Maar ook dat de speciale high-tech materialen in jouw yoga outfit lang mee gaan.
Door een scheutje kleurloze natuurazijn toe te voegen aan de was (in het vakje voor wasverzachter), voorkom je vieze geurtjes en blijven kleuren beter behouden. Hierdoor kan je jouw favoriete yogakleding prima koud wassen met een klein (minder dan je zou verwachten) scheutje ecologisch wasmiddel en gaat het zelfs nog langer mee.
Want duurzaamheid is ook een manier goed voor onze aarde te zorgen. En dat terwijl je jouw yogakleding lekker fris en schoon houdt.