Gezond eten waar je van kan smullen is toch ieders favoriet? Deze pompoen muffins zijn perfect voor de herfst, door de Ayurvedische insteek.
Pompoen is op zich zelf al echt een herfst product. Daarnaast is er gebruik gemaakt van specerijen die niet alleen lekker zijn, maar ook heel goed voor de spijsvertering. En het bakken er van is ook nog eens een heerlijke herfst activiteit. No worries... ze zijn zo gemaakt.
Ingrediënten (+/- 10 stuks) bij voorkeur biologisch
Droge ingrediënten:
- 175 gram havermeel (= gemalen havermout)
- 50 gram amandelmeel
- 10 gram kokosrasp
- 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
- 1½ à 3 theelepels kaneel
- ½ theelepel vanillepoeder (ongezoet)
- ½ theelepel gemberpoeder
- snufje kardemompoeder
- snufje kruidnagelpoeder
- snufje himalaya zout
Natte ingrediënten:
- 300 gram pompoenpuree van flespompoen
- 1 rijpe banaan
- 60 ml ahornsiroop
- 3 eieren of 3 flax eggs (van 3 eetlepels lijnzaad met 9 eetlepels water)
- 2 eetlepels witte amandelpasta
Ingrediënten voor meer luchtigheid:
- ½ theelepel baking soda
- 1 eetlepel appelazijn
Overige ingrediënten:
- kleinbeetje kokosolie of ghee om in te vetten
Benodigdheden
- Keukenmachine, staafmixer of blender
- Muffin vorm
Bereiding
Pompoen muffins
- Verwarm de oven voor op 180ºC
- Als je geen eieren gebruikt, maak dan flax eggs door 3 eetlepels fijngemalen lijnzaad met 9 eetlepels te mengen, goed te roeren en dan 5 minuten te laten staan.
Tip: Heb je geen fijngemalen lijnzaad, maar gebroken lijnzaad? Maal het dan fijn met een vijzel of in de keukenmachine.
- Pureer de natte ingrediënten met de staafmixer, blender of keukenmachine: pompoen, banaan, ahornsiroop, eieren of flax eggs, witte amandelpasta
- Meng de droge ingrediënten: havermeel, amandelmeel, kokosrasp, wijnsteenbakpoeder, kaneel, vanille, gember, kademom, kruidnagel en Himalaya zout.
Ik ben zelf dol op kaneel en voeg er 3 theelepels aan het recept toe. Mag het voor jou wat minder? Dan is 1,5 theelepel van elk waarschijnlijk de juiste maat.
- Meng de droge met de natte ingrediënten (bijvoorbeeld met een keukenmachine).
- Voeg de baking soda en appelazijn toe (dit gaat bruisen!) en roer het door het deeg.
Vegan baksels zijn moeilijker luchtig te krijgen, maar de baking soda met appelazijn helpt hierbij. Ook als je wel eieren gebruikt, is het een goede toevoeging.
- Vet de muffin vorm in met een beetje kokosolie of ghee en doe het beslag erin.
- Bak de pompoen muffins in ongeveer 30 minuten (op 180ºC in de oven).
- Haal de pompoen muffins uit de oven en laat ze afkoelen.
Zelf pompoenpuree maken
Pompoenpuree is makkelijker te maken dan je wellicht denkt. Wel vraagt het wat tijd (dus handig om van te voren rekening mee te houden), maar de handelingen zelf zijn makkelijk aangezien de oven het grootste deel doet.
Ik vind zelf het schillen van een nog niet bereide pompoen een drama, maar heb daar wat op gevonden. Namelijk de pompoen pas te schillen nadat het in de oven is geweest.
- Verwarm de oven voor op 150ºC
- Was de pompoen, snij deze doormidden, leg deze op de platte kant en snij er inkepingen in
- Vet de platte kanten in met een klein beetje kokosolie
- Doe de pompoen in een ovenschaal met een heel klein laagje water
- Bak de pompoen gaar in de oven in 45 à 60 minuten
- Haal de pompoen uit de oven en laat afkoelen
- Lepel de pompoenpitten eruit (deze kan je ook eten!)
- Schil de afgekoelde pompoen en snij het in stukjes
- Pureer de benodigde hoeveelheid pompoen met de staafmixer, blender of keukenmachine
Wat te doen met de rest van de pompoen?
- Je kan de pompoenpuree maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer schijnt natuurlijk ook te kunnen. Of gebruik het in een ander gerecht (bijvoorbeeld pompoen havermout of curry... anyone?)
- De pompoenpitten zijn ook heerlijk en gezond. Ik week ze zelf eerst een nachtje in water met een klein beetje zout.
Enjoy your habits today with love and light.
Aimée Kuntz
Niets meer missen van onze yoga blog?
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.