Voor de één lijkt het vanzelfsprekend om dagelijks yoga te blijven beoefenen. Voor een ander is het een terugkerend thema, waarbij steeds weer een poging wordt gedaan om een structurele yoga practice op te bouwen. Hoe gaat dit bij jou?
Door meer bewust te worden waardoor jij wordt gemotiveerd, kan je jouw inzichten gebruiken om jouw yoga beoefening makkelijker te onderhouden. Daarom in deze yoga blog niet alleen toelichting op verschillende motivatoren m.b.t. yoga, maar ook een aantal vragen waarmee jij jouw doelstelling helder kan krijgen. Als een blauwprint, die jou vervolgens dagelijks kan motiveren.
Wat is jouw drijfveer om yoga te blijven beoefenen?
Want laten we realistisch blijven, yoga ‘leer’ je niet even in een jaartje. Het is een reis waarbij je blijft doorleren, terwijl je nog geen eens compleet bewust bent wat er nog allemaal te leren is. Yoga biedt een systeem om jouw leven te ondersteunen… mits je blijft oefenen. Dit vraagt echter om inzet op lange termijn, wat lastiger is dan jezelf motiveren voor een korte periode.
Vandaag kwam ik tegen dat er drie soorten motivatoren zijn:
- Pijn
- Aansporing (zoals uitdaging of beloning)
- Groei
Yoga om pijn tegen te gaan
Hoeveel mensen zijn hun yoga practice wel niet gestart om pijn tegen te gaan? Ik denk heel veel. Denk hierbij aan fysieke pijn zoals rugpijn of een knieblessure. Maar ook stress, angst en depressie kan je zien als een pijn waarbij yoga kan helpen en daarom veel mensen aantrekt om yoga te proberen.
Ook voor mij zelf was stress de aanleiding om dagelijks yoga te gaan beoefenen (in plaats van wisselvallig). Maar ook daarvoor nog, werd ik aangetrokken tot yoga omdat het mij wel een plezierige manier van bewegen leek, wat ik gebruikte ter preventie van pijn, medische issues en moeheid.
Yoga omdat je uitgedaagd wordt of omdat je een beloning krijgt?
Dit klinkt een beetje vreemd hè? Want daar gaat yoga toch niet om? Maar je energieker voelen door je yoga oefeningen te doen is ook een beloning. En dat geweldige gevoel wat je meestal hebt na een yogales is ook echt een beloning.
Of wat dacht je van een uitdaging van een x aantal dagen achter elkaar (bijvoorbeeld 30, 60 of 100 dagen) iedere dag yoga te doen? Dan gaat het dus niet om wat je doet in je yoga practice, want dat zal je zelfs wel moeten afstemmen op wat je die dag nodig hebt om überhaupt de uitdaging af te maken. Het gaat dan om je toewijding aan je yoga beoefening. Zo’n yoga uitdaging kan helpen om op deze manier een waardevolle gewoonte te creëren waarbij je dagelijks je yoga oefeningen doet. Juist omdat je er op een gegeven moment niet meer aan denkt of je wel of niet je yogamatje zal gaan uitrollen, maar het gewoon doet. Wat zo’n yoga uitdaging voor mij heeft gedaan kan je lezen in DEZE yoga blog.
Groei & yoga: blijf nieuwsgierig
Deze laatste is persoonlijk mijn grootste drijfveer in mijn yoga practice. Vooral vanwege redenen die niet zoveel met het lichaam te maken hebben. Omdat ik nieuwsgierig ben hoe het leven werkt, hoe ik in elkaar zit en wie ik ben, hoe ik de beste versie van mezelf kan worden en zeker ook hoe ik meer andere mensen kan ondersteunen op een manier die geweldig leuk is om te doen.
En hiervoor zijn de subtiele effecten van belang. Zonder consistentie is het lastig om te behouden wat je al reeds had ontdekt en vanuit hier verder te werken. Oftewel de yoga niyama ‘tapas’ is hiervoor nodig, waarvoor je discipline en enthousiasme inzet.
Maak een blauwprint voor jouw yoga beoefening
Door duidelijker te krijgen waarom je iets wil en waarom je het nu wil (zelfs als dit om lange termijn doelstellingen gaat), wordt het makkelijker om hiervoor de benodigde acties te nemen. Hiervoor kan je onderstaande vragen gebruiken. Het handigste is om deze op papier uit te werken, dus pak je favoriete notebook en pen er maar bij.
Vragen
1) Beschrijf hoe de verschillende motivatoren relevant zijn voor jouw yoga practice:
a) pijn
b) aansporing
c) groei
2) Wat is jouw doel m.b.t. jouw yoga practice?
Tip: ga niet in op bepaalde yogahoudingen, maar op hoe je je voelt door op een bepaalde manier yoga te beoefenen. En hoe het je laat voelen nadat je op de yogamat hebt gestaan.
3) Waarom wil je dit graag?
Hoe ondersteunt dit jouw doel en dharma in je leven? Hoe zal dit doel jouw leven ondersteunen? Hoe zal je je voelen als je dit doel niet behaald?
4) Wat voor mindset heb je nodig om jouw doel te behalen?
Formuleer dit in de vorm van “Ik ben ….. “ uitspraken.
5) Hoe ga je jouw doel behalen?
Wat zijn de specifieke acties en stappen die dagelijks of wekelijks terugkomen? Wat zijn de dingen die je juist niet meer gaat doen om hier ruimte voor te maken?
6) Wanneer ga je de door jouw geformuleerde acties uitvoeren?
Tip: zet dit meteen in je agenda voor de komende tijd.
7) Welke barrières, angsten en/of beperkingen moet je overwinnen om jouw plan ook daadwerkelijk uit te voeren?
Tip: zet reminders in je agenda om regelmatig te evalueren hoe dit gaat en hoe je dit kan verbeteren.
Enjoy your Habits© today with love and light!
Aimée Kuntz
Niets meer missen van onze yoga blog?
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.