Vandaag is het de internationale dag van de yoga. Een dag dus dat er internationaal meer stil gestaan wordt bij welke voordelen yoga te bieden heeft. Een hele mooie ontwikkeling is dat yoga steeds bekender wordt en dat ook steeds meer mensen ervaren dat ze baat hebben bij het beoefenen van yoga. Toch zijn er nog best veel misverstanden over yoga. Een paar hiervan zal ik hieronder toelichten.
Misverstand 1: yoga is alleen voor lenige mensen
Yoga is voor iedereen. Als je kan ademenen (oftewel in leven bent) kan je yoga beoefenen. Wel wordt je door de beoefening van yoga leniger. Dat is ook precies hoe die lenige yogi's lenig zijn geworden: door te oefenen.
Wist je trouwens dat het fysiek gezien in yoga juist belangrijk is dat kracht en flexibiliteit in balans mogen komen? Het is namelijk wenselijk flexibiliteit te ondersteunen met kracht om ook stabiliteit en mobiliteit te creëren. De meeste mensen zijn van nature of wat sterker of wat flexibeler. Het één is niet beter of makkelijker dan het andere. Zo moeten de van nature iets flexibelere mensen vaak heel hard werken om ook kracht op te bouwen (wat ook belangrijk is om geen blessures te krijgen). Het mooie is dat automatisch je jouw kracht kan inzetten om te werken aan flexibiliteit of visa versa. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat als je jouw hamstrings stretcht, het helpt om je bovenbeenspieren aan te spannen. Hierdoor creëer je namelijk meer ruimte aan de achterkant van je lichaam.
De uitdaging is om te kunnen accepteren waar je op dat moment bent; om je te richten op wat jou op dat moment als geheel ondersteunt. Vanuit deze acceptatie kan je verder werken. Stap voor stap, ademhaling voor ademhaling. Waar je ook bent in je yoga practice, yoga geeft je vanaf het begin direct voordelen.
Heb je nog niet de yoga stijl hebt gevonden die bij jou past, maar voel je je toch aangetrokken door yoga? Probeer dan eens een andere stijl uit. Voor verschillende type personen en verschillende stadia van je leven passen verschillende methodes, stijlen en leraren. Als het helpt bij het verstillen van de fluctuaties in je mind is het yoga, welk naampje de stijl ook heeft. Kies voor een stijl die jou helpt met regelmaat op de yoga mat te staan. Dat is namelijk precies wanneer je er het meeste aan hebt.
Misverstand 2: yoga is alleen een fysieke practice (een sport)
Ja, yoga ondersteunt jouw gezondheid. En ook is het een mooie ontwikkeling dat steeds meer mensen ontdekken hoe yoga hun helpt om fysiek gezonder te worden. Yoga is echter zo veel meer.
In de yoga filosofie (in de yoga sutra van Patanjali) is yoga beschreven als een achtvoudige pad:
- Yamas: een aantal ethische principes die helpen om in connectie met de wereld om je heen te leven
- Niyamas: een aantal ethische principes die helpen onze innerlijke beleving harmonieuzer te maken
- Asana: de beoefening van yoga houdingen (om fysiek gezien het comfort te creëren die de volgende stappen ondersteunen)
- Pranayama: ademhalingsoefeningen (wat invloed heeft op onze emoties en de subtiele energie stromen in ons lichaam)
- Pratyahara: het naar binnen brengen en in balans brengen van de zintuigen (vaak gebruiken we bijvoorbeeld ons zintuig om te kunnen zien in verhouding meer dan de andere zintuigen)
- Dharana: concentratie of focus: het leren onze mind op 1 punt te richten ondersteunt de aandacht die nodig is voor meditatie
- Dhyana: meditatie (als een staat van zijn)
- Samadhi: een staat van verlichting en 'bliss' waarbij jouw individuele bewustzijn zich samensmelt met het universele bewustzijn
Zoals je kan zien, is het beoefenen van yogahoudingen maar 1 onderdeel (namelijk asana) van het achtvoudige pad. Wel zorgt het beoefenen van yogahoudingen er vaak automatisch voor dat je ook aan andere paden werkt. Je werkt namelijk ook aan de yama's als je in jouw yogahoudingen jezelf niet te ver pusht zodat je jezelf geen geweld aan doet, als je eerlijk durft te zijn waar je op dat moment bent (door niet te veel te doen maar ook niet te weinig) en jouw energie op een 'juiste' manier te gebruiken.
Misverstand 3: yoga is alleen voor vrouwen
Het is eigenlijk nog helemaal niet zo lang dat nu ook vrouwen yoga beoefenen. Vroeger werd gedacht dat dit alleen voorbehouden was voor mannen. Gelukkig is dit niet meer het geval. Maar dit betekent niet dat het nu omgedraaid zou zijn. Net zoals dat je ook niet te oud, te laat of te ziek bent om te kunnen beginnen aan yoga. Wellicht dat je even moet zoeken naar de vorm die bij huidige omstandigheden past, maar of je nog akan beoefenen is zeker niet afhankelijk van of je ene ingewikkelde yogahouding 'kan'. Yoga is er voor alle mensen. Yoga is er voor iedereen die hier interesse in heeft.
Misverstand 4: yoga is te zweverig
Oké, ik snap het. Ik heb juist hierboven uitgelegd dat yoga niet alleen bestaat uit je lichaam in een bepaalde vorm stoppen. Maar dat betekent niet dat het zweverig hoeft te zijn. Integendeel, als er een situatie van 'spiritual bypassing' ontstaat, is het eigenlijk geen yoga. Yoga is namelijk een hele pragmatische methode.
Het helpt namelijk niet om de omstandigheden die jij tegenkomt in je leven en mee strubbelt te negeren. Wel kan je ze gebruiken voor je eigen transformatie. Dat betekent niet dat het leven ineens makkelijk is. Het kan je wel helpen om meer voldoening uit je leven te halen.
Ook zegt yoga niet dat je je hersens niet meer hoeft te gebruiken. Wel kan het je erg helpen als je hart en hoofd gaan samenwerken. Klinkt dit te zweverig? Hoe voel jij je als je iets doet waar je heel enthousiast van wordt? Dit kan je nog steeds doen met twee benen op de grond en gebruik van je hersens. Graag zelfs. ;-)
Voelde de yogales die jij hebt gevolgd toch te zweverig voor jou? Probeer dan eens een andere stijl of een yoga les van een andere leraar.
Misverstand 5: yoga is fysiek niet voldoende uitdagend
Er zijn enorm veel manieren om yoga te beoefenen. En daarmee ook een grote diversiteit in de fysieke uitdaging hierbij. Een aantal stijlen die fysiek intensief zijn zijn bijvoorbeeld bikram yoga, ashtanga yoga, vinyasa yoga en iyengar yoga.
Ook leer je met de tijd de houdingen specifieker uit te voeren. Hierdoor leer je o.a. steeds meer spieren van je lichaam te gebruiken. Je zal niet de eerste zijn die erachter komt dat die spieren heeft op een plek waar je ze nog nooit eerder hebt gevoeld.
Zelf heb ik vaak de vraag gekregen of ik ernaast dan geen cardio deed of moest doen. Mijn ervaring met yoga is dat het prima je hartspier kan trainen. Juist doordat yoga asana de hartslag verhoogt in de ene houding en weer verlaagt in een andere. Ook leer je je hart beter te laten samen werken met je longen.
Leuk weetje: voordeel voor de YogaHabits community
Wist je dat de lezers van de nieuwsbrief van YogaHabits regelmatig aanbieden krijgen voor de producten in de YogaHabits shop? Zo hebben ze bijvoorbeeld net een speciale aanbieding gekregen ter ere van de verjaardag van YogaHabits en de internationale dag van de yoga. Wil jij voortaan ook deze aanbiedingen ontvangen. Schrijf je dan [HIER] in voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan al meteen (na bevestiging van je inschrijving) een kortingscode voor je eerste bestelling. En als bonus het gratis e-boek om meer energie te krijgen met een yoga lifestyle.
Enjoy your Habits© today with love and light!
Aimée Kuntz