Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Mijn Ayurvedische & Yoga Ochtend Routine voor Energie & Welzijn

10 Aug 2023
door Aimée Kuntz

Een goed begin van de dag is het halve werk. 

En hoe moeilijk ook, dat is (helaas) niet het bekijken van social media, nieuws, e-mails of andere berichtjes op je telefoon. Iets niet doen is echter heel lastig. Om een nieuwe gewoonte op te bouwen werkt het beter er iets voor in de plaats te doen. Door dit te doen met dingen die eigenlijk essentieel zijn voor je energie en welzijn, begin je je dag pas echt goed! En uiteindelijk zullen zowel jijzelf als je omgeving je er dankbaar voor zijn.

 

In de ayurveda wordt veel aandacht besteed aan de spijsvertering aangezien deze zo'n grote invloed heeft op je gezondheid (en daarmee ook je energie). En dat zie je ook terug in de Ayurvedische ochtendroutine.

Je spijsvertering wordt namelijk niet alleen bepaald door wat en hoe je eet, maar ook door je mondhygiëne. De spijsvertering begint ook al in de mond (en dus niet pas in de maag). Een ayurvedisch arts kan ook al veel aflezen met betrekking tot jouw gezondheid door te kijken naar je tong.

Ook je ontlasting geeft veel indicaties over de staat van jouw spijsvertering en of hier wellicht een onbalans is. Ideaal ziet jouw ontlasting eruit als een bruine rijpe banaan (en in ieder geval dagelijks).

 

1. Vroeg opstaan

Sta uiterlijk om 6:00 uur op. Tussen 6 en 10 uur is het een kapha tijdstip. In dit kapha tijdblok is er van nature een wat slome, zware energie. Door uiterlijk 6 uur op te staan, neem je nog de vata energie je dag in, welke veel lichter en beweeglijker.

Lees HIER meer over het ayurvedische ritme van de dag.

 

2. Naar de WC gaan

Ga naar de wc. Ideaal gezien heb je ook al ontlasting in de ochtend. Maak er in ieder geval een gewoonte van ‘s ochtends direct naar de wc te gaan. Je lichaam went aan de routine.

 

3. Reiniging mond & gezicht

a) Tanden poetsen. Ayurveda raadt aan dit te doen met bittere, scherpe, samentrekkende smaken. Zelf ben ik erg tevreden over de tandpasta van Maharishi: Ayurdent.

b) Eventueel kan je jouw tandvlees nog masseren (bijvoorbeeld als je last hebt van terugtrekkend tandvlees) met de ayurvedische poeders Triphala (gedroogd fruit van Emblica officinalis, Terminalia chebula, Terminalia bellerica), Trikaṭu (zwarte peper, lange peper, droge gember) en Trijata (kardemom, kruidnagel, schors van kruidnagel). 

c) Reinig de tong met een tongschraper om het “beslag” (het witte laagje op je tong) en slijm te verwijderen. Ga met de tongschraper naar de achterkant van je tong en trek deze rustig naar voren toe. Spoel na elke keer schrapen de tongschraper schoon met water. Schraap je tong zo’n vijf tot 7 keer schoon.

Wist je dat zo’n 80% van de bacteriën in de mond zich op de tong bevinden? Ook veel tandartsen adviseren daarom om een tongschraper te gebruiken. 

Verder begint je spijsvertering in je mond. Door je mond (inclusief de tong dus!) te reinigen voor je iets drinkt of eet, hoeven de reeds verwijderde afvalstoffen niet verderop in je spijsvertering te worden afgevoerd. Ook is het schrapen van de tong goed voor de smaakpapillen op de tong (waardoor je smaken beter gaat proeven).

Kies een tongschraper van roestvrij staal of van koper. Voor de kosten hoef je het niet te laten en ze gaan lang mee. Zolang je nog geen tongschraper hebt, kan je ook een lepel gebruiken.

d) Spoel en gorgel je mond met koud water. En was je ogen ook meteen even met koud water.

e) Oil pulling. Was de mond met olie (dit wordt ook wel Kavala of Gandusha genoemd) door de olie door je tanden heen te trekken. Doe dit voor een aantal minuten (ondertussen kan je de rest van je ochtendroutine voorbereiden) en spuug het uit in de vuilnisbak.

Gebruik een eetlepel koudgeperste olie. Bijvoorbeeld ongebrande sesamolie of een medicinale olie zoals Arimedadi Thailam. In de zomer of bij een pitta onbalans kan je ook kokosolie gebruiken.

Tip: Spuug het niet uit in de wasbak aangezien de olie (gecombineerd met haren etc. anders snel verstopping in de afvoerbuizen kan veroorzaken).

f) Nasya (bijvoorbeeld Aṇu taila): breng 1 à 2 druppels van deze neusolie in ieder neusgat met je vinger. 

Ja, dit zijn we niet gewend in westerse gebruiken. Het is echter goed voor de slijmvliezen. Hierdoor is het ook heel fijn als je vaak last hebt van een verstopte neus (want het lost op in de olie) of allergieën. 

Doordat het ook de kwaliteit van je ademhaling beïnvloedt, heeft het een positief effect op diverse lichamelijke en mentale aandoeningen.

 

4. Warm water drinken

Zo simpel, maar zoveel effect! Dit brengt de spijsvertering goed op gang. Mocht je last van constipatie of obstipatie hebben, of is jouw lichaam nog niet gewend ‘s ochtends vroeg ontlasting te hebben, dan is dit glas warme water in de ochtend nog eens extra belangrijk. 

Ook is dit glas warm water goed om jezelf te hydrateren na een nacht slaap. Maar wel na je reiniging van je gebit; wat je wil die afvalstoffen die zich vormen op je tong gedurende de nacht (waarin je lichaam hard voor je bezig voor herstel) niet in je darmstelsel brengen. 

 

5. Droog borstelen (optioneel)

Droog borstelen -dry brushing- is goed voor de bloedcirculatie. Bonus is dat je er ook dode huidcellen mee verwijdert, waardoor je huid heerlijk zacht wordt. Het is vooral goed voor degenen met een kapha constitutie, kapha onbalans of tijdens het Kapha seizoen. Daarna voor Pitta en het heeft de minst toegevoegde waarde voor Vata. 

Droog borstelen doe je met een speciaal hiervoor gemaakte borstel van natuurlijk materiaal. Sommigen van deze borstels hebben een afneembare handgreep, waardoor je de rug makkelijker meeneemt.

Droog borstelen doe je voorafgaand aan het douchen, zodat je daarna de loskomende huidcellen kan afspoelen. Borstel altijd in de richting van het hart. Maak lange vloeiende bewegingen, behalve bij gewrichten zoals de knieën, waar je ronde bewegingen maakt. 

 

6. Abhyaṅga (optioneel)

Abhyaṅga is zelf-massage met olie, watVata verminderd. Hierdoor is het zeer behulpzaam als je een Vata constitutie of onbalans hebt of in de herfst (het Vata seizoen). Als je hier niet dagelijks tijd voor kan maken, kan het ook fijn zijn dit bijvoorbeeld eens per week (bijvoorbeeld in het weekend) te doen en er een fijn momentje voor jezelf van te maken.

 

7. Buiten wandelen (optioneel)

Mocht je moeite hebben met vroeg opstaan en/of wakker worden, kan het maken van een korte wandeling helpen. De combinatie van daglicht (beïnvloedt je melatonine), frisse lucht en beweging zorgen dat je je makkelijker wakker voelt.

Mocht je jouw wandeling in de natuur kunnen doen, zal je merken dat het nog weldadiger voor je werkt.

 

8. Pranayama & Meditatie

In de ochtend wanneer je mind nog niet beïnvloed is door allerlei prikkels (ja ik weet het; nog even niet die telefoon pakken), is het makkelijker om naar binnen te keren. Doordat pranayama op je energielichaam doorwerkt en een interactie heeft met je gedachten, heb je hier nog de hele dag profijt van. 

Zie bijvoorbeeld de blogs over Resonantie ademhaling, Bramari Pranayama en een Metta & Chakra meditatie voor een paar goede opties.

 

9. Yoga Asana of sporten

Tussen 6 en 10 uur is het een kapha tijdstip. En sinds er in dit kapha blok van nature een wat slomere, zware energie is, wil je iets doen dat dat tegengaat om lekker wakker te worden. Een asana practice, schoonmaken en andere fysieke activiteiten creëert lichtheid, maakt het lichaam sterk en de geest levendig. Vanuit de moderne geneeskunde zijn de voordelen van lichaamsbeweging talrijk. Dus hoewel het soms wat lastiger opstarten kan zijn, kan je jezelf daarna dankbaar zijn dat je toch je yogamat op bent gestapt.

Een ander voordeel van ‘s ochtends je asana practice te doen (of te sporten) is dat er minder kans is dat er iets tussendoor komt ten opzichte van dit ‘s middags of ‘s avonds proberen te doen.

 

10. Douchen/Wassen

Interessant weetje is dat er in Ayurveda geadviseerd wordt bij voorkeur geen heet water op het hoofd en de ogen te brengen, aangezien het deze de haarwortels en ogen zou uitputten. Natuurlijk mogen we hier wel rekening houden met de seizoenen en het klimaat. Maar het is nog steeds aan te raden de temperatuur net wat lager te zetten als je het water direct op je hoofd laat neerkomen.

 

11. Ontbijten

Ontbijt indien en conform jouw persoonlijke constitutie dan wel onbalans. En bij de keuze van je ontbijtje kan je ook nog het seizoen meenemen. Bijvoorbeeld fruit in de zomer of een lekkere kom warme havermout in de herfst of winter.

 

En wat is de korte versie van deze lange lijst?

Het lijkt het een lange lijst. De meeste onderdelen kosten echter maar weinig tijd. Natuurlijk wil je je niet overweldigd voelen. Gelukkig is het geen alles-of-niets aanbeveling. Je hoeft ook echt niet alle onderdelen direct te gaan toepassen. Voel welk onderdeel je als eerste zou willen toepassen aan je ochtendroutine. Pas als dit helemaal routine voor je is geworden, voeg je weer een ander onderdeel toe.

Kan je niet kiezen waarmee te beginnen? Dan raad ik aan te beginnen met het schrapen van je tong en hetdrinken van een glas warm water. Dit heeft al veel effect op je spijsvertering en is zo gedaan.

Of neem eens per week (bijvoorbeeld in het weekend) de tijd voor droogborstelen of voor een weldadige Abhyaṅga massage als een fijn selfcare momentje.

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs (en ontvang een gratis e-boek vol yoga lifestyle tips voor meer energie en korting op jouw eerste bestelling in de webshop).

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »