Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Meditatie habits

19 Jan 2018
door Aimée Kuntz

Wil je graag gaan mediteren, maar lukt het je tot nu toe nog niet om hier een dagelijkse practice van te maken? Lees in deze yoga blog meer hoe je jouw nieuwe habit kan creëren.

 

Voordelen meditatie

Behalve dat ik graag yogahoudingen (asana) beoefen, heeft ook mijn meditatie practice een waardevolle rol in mijn leven. Vooral de dag beginnen met een meditatie, heeft een groot effect op mijn dag. Zo merk ik dat ik dan gedurende de dag relaxter ben, meer focus heb en weerbaarder ben. Nou weet ik uit eigen ervaring dat het soms best een uitdaging kan zijn een regelmatige meditatie practice op te bouwen. Maar ook dat is, net zoals bij yogahoudingen, eigenlijk gewoon oefening. En door beter te begrijpen hoe je een effectief een nieuwe gewoonte kan creëren.

  

    

Meditatie routine

Alles is makkelijker als het een gewoonte is: een habit, een routine. Je hoeft dan niet meer echt een beslissing te maken. Je voorkomt dan dat die tienduizenden excuses boven komen. Je weet wel die zogenaamd legitieme redenen om het toch nog even uit te stellen.

  

Er schijnen echter 66 dagen overheen te gaan, voordat je nieuwe gedrag een routine is geworden. Dus in het begin zal er helaas toch discipline voor nodig zijn om jouw beoogde routine te creëren. Op het moment dat het echter voelt als een kleinere stap, heb je meer kans dat het echt lukt. In het geval van meditatie helpt het veel mensen om te beginnen met 5 minuten per dag. En pas meer tijd toe te voegen als dat voelt als makkelijk te doen. Hierdoor creëer je met minder weerstand al jouw nieuwe meditatie habit, begin je de voordelen van meditatie zelf te ervaren, welke je beiden zullen helpen om op den duur jouw meditatie beoefening uit te breiden.

   

Ook kan je hierbij werken vanuit een minimum tijd, zeker als je langzamerhand de duur aan het uitbreiden bent. Bijvoorbeeld door zelfs dan nog steeds de dagelijkse minimumtijd van 5 minuten aan te houden, maar als het goed voelt, dat je dan wat langer blijft zitten. Hiermee stel je de gewoonte voorop, zodat je op lange termijn resultaten behaalt. En als het eenmaal een gewoonte is geworden – een habit– wordt het zo veel makkelijker.

  

Zelf vind ik het fijn om ’s ochtends te mediteren, meteen nadat ik wakker ben geworden. Hiermee zorg ik dat ik er nog de hele dag profijt van heb. Bovendien is je wilskracht ’s ochtends hoger en is het dan dus makkelijker je discipline te gebruiken voor de dingen die je echt helpen. En als ik ’s ochtends heb gemediteerd kan ik het ook niet meer uitstellen voor de rest van de dag. Want bij mij komt hierbij van uitstel vaak afstel. Wel vind ik vaak heerlijk om ’s avonds nog een extra meditatie te doen voor het slapen. Maar dat is dan mijn bonus meditatie.

  

Heb je ’s ochtends geen tijd? Zelf zet ik dan mijn wekker wat eerder om toch nog te kunnen mediteren. De meditatie geeft me meer energie dan langer blijven slapen. Wellicht werkt dat ook voor jou.

  

   

Yogahoudingen -asana- als voorbereiding van meditatie -dhyana-

Wist je dat de beoefening van yogahoudingen bedoelt zijn als voorbereiding voor mediatie? Asana betekent eigenlijk zelfs ‘comfortabele zit’ in plaats van yogahoudingen. Door het beoefenen van yogahoudingen wordt het dan ook fysiek steeds makkelijker om stil en geconcentreerd te kunnen zitten. En omdat je dan al steeds meer rust in je hoofd krijgt. Als zittend mediteren dus nog als een te grote stap voor je voelt, kan je je ook eerst richten op het beoefenen van yogahoudingen. Kijk eens of je dit steeds meer als een bewegende meditatie kan gaan uitvoeren.

 

 

Volg je ademhaling

De belangrijkste tool die je hebt tijdens je meditatie is je ademhaling. Door iedere keer weer terug te komen bij je ademhaling (want ja, zoals bij iedereen zullen je gedachtes gaan afdwalen), kom je hiermee steeds weer terug bij jouw rust, bij jouw focus. Hierbij hoef je dus niet je ademhaling te veranderen, maar observeer je jouw ademhaling.

 

 

Mini Meditatie

Ben je toch nog op zoek naar een overbruggingsoptie? Je kan dan ook gaan voor een mini-meditatie. Gewoon door te genieten van je ademhaling. Dit is altijd en overal te passen. Lees meer over deze simpele maar effectieve meditatie methode in DEZE yoga blog.

  

     

Meditatie habits

  • Beoefen regelmatig yogahoudingen (asana) ter voorbereiding op je zittende meditatie.
  • Maak je meditatiemoment onderdeel van een routine. Bijvoorbeeld in de ochtend of vlak voor het slapen.
  • Bouw de meditatieduur heel rustig op. Mediteer liever iedere dag 5 minuten dan eens in de maand een uur.
  • Iedere keer dat je gedachtes afdwalen, kom je weer terug bij je ademhaling.
  • Geniet overdag zo vaak mogelijk van je ademhaling. Hiermee vergroot je ook gedurende de rest van je dag jouw bewustzijn en gevoel voor geluk. Eigenlijk heb je hiermee steeds een mini meditatie gedaan.

   

Enjoy your Habits© today with love and light!

 

Aimée Kuntz

  

       

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.

  

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »