Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Kruidige Ayurvedische chia pudding

20 Jul 2023
door Aimée Kuntz

In dit ontbijtje wordt gebruikgemaakt van specerijen die veel in de ayurveda worden gebruikt, super lekker zijn en goed zijn voor de spijsvertering. Plus, dit ontbijtje is ideaal om de avond van tevoren te maken, waardoor je ‘s ochtends wat meer tijd over hebt om echt te genieten van je heerlijke ontbijtje.

Het toevoegen van de rauwe cacao is geen ayurvedisch gebruik (en het wordt gezien als pitta verhogend), maar vind ik persoonlijk erg lekker. Plus, voor mij voorkomt het chocolade cravings, wat erg handig is aangezien ik geen geraffineerde suiker eet.

Chiazaden bevatten veel vezels, veel plantaardige eiwitten, omega 3 vetzuren en ze helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Chiazaad bevat ook onder andere magnesium, calcium, selenium, ijzer en kalium.

Verder heeft chiazaad een bloedverdunnende en bloeddrukverlagende werking. Dus als je bloedverdunners, bloeddrukverlagers of vochtafdrijvende medicijnen gebruikt, raad ik aan eerst te overleggen met je behandelend arts.

 

Door de chia zaadjes fijn te malen, worden de bevattende voedingsstoffen veel beter opgenomen in het lichaam. Bijkomend voordeel is dat de pudding een fijnere textuur krijgt en het überhaupt veel sneller tot een pudding vormt (ten opzichte van als je de chiazaden niet fijnmaalt). Het klopt dus dat je dan na bereiding niet meer de individuele chia zaden ziet.

Mocht je een gevoelige spijsvertering hebben of een vata onbalans hebben, dan kan je de ontpitte dadels eerst even bakken in wat ghee (totdat ze warm zijn).

 

Ingrediënten (1 grote portie of 2 kleine porties):

  • 50 gram chiazaad
  • 300 ml melk naar keuze (amandelmelk voor vata, pitta en kapha, kokosmelk voor pitta of in de zomer of havermelk naar smaak)
  • 1 theelepel verse gember
  • 4 verse (of geweekte gedroogde) dadels 
  • 2 theelepels ceylon kaneelpoeder
  • 1 theelepel kardemompoeder
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • snufje (gemalen) venkelzaad
  • snufje (gemalen) kruidnagel
  • optioneel: 2 eetlepels rauwe cacao

 

Benodigdheden

  • Staafmixer, blender of keukenmachine

 

Bereiding

  • Maal de chiazaad fijn in bijvoorbeeld een hakmolen, koffiemolentje, een blender of in een vijzel
  • Mix de overige ingrediënten behalve de melk er doorheen: gember (vers & poeder), kaneel, kardemom, venkelzaad, kruidnagel, optioneel de cacao en de ontpitte dadels
  • Mix de melk naar keuze er doorheen met de staafmixer, blender of keukenmachine
  • Doe de chiapudding in mooie schaaltjes en laat minimaal 20 minuten (of beter gedurende de nacht) staan in de koelkast, waarin de pudding nog wat steviger wordt. 

 

Enjoy!

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEFen mis nooit meer één van onze yoga blogs (en ontvang een gratis e-boek vol yoga lifestyle tips voor meer energie).

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »