Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Kitchari Recept - Ayurvedische basis recept, Detox & Voedend

3 Mei 2024
door Aimée Kuntz

Kitchari is een Ayurvedische recept dat vaak gebruikt wordt als basis voor een Ayurvedische detox. Het is echter ook een perfect recept om gedurende de rest van het jaar regelmatig te eten. Super gezond zelfs om dit iedere week een keer te eten. En heb je over? Neem dan een opgewarmde portie mee in een thermosfles voor de lunch.

Kitchari is een voedzaam gerecht, met een basis van mungbonen, witte basmatirijst en veel groenten. De kruiden zorgen voor veel smaak.

Wist je dat mungbonen (waar taugé uit groeit als het ontkiemt) een zeer hoog gehalte aan proteïne bevatten? Ze helpen ook om uw bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dus ook een super goed gerecht als je het normaal gesproken moeilijk vindt om tussendoortjes te laten staan.

Als je een gevoelige spijsvertering hebt of snel een opgeblazen gevoel, kies dan voor de gele mungbonen. Anders kan je kiezen voor de groene mungbonen, welke een iets meer schrapend effect hebben doordat hier de velletjes van de bonen nog omheen zitten. Als je groene mungbonen gebruikt, denk er dan wel aan ze de avond van te voren alvast in de week te zetten.

We gebruiken witte (in plaats van volkoren) basmati rijst in kitchari omdat deze makkelijk te verteren is. Asafoetida wordt toegevoegd om winderigheid en het opzetten van de buik te voorkomen. Voeg hier echter niet teveel van toe, want dan gaat het de smaak vervelend overheersen.

Pas het gerecht aan voor het huidige seizoen door groenten van het seizoen te gebruiken. 

 

Biologische ingrediënten:

  • 200 gram gele of groene mungbonen (minstens 8 uur geweekt)
  • +/- 1 liter water (voeg indien nodig meer toe)
  • 200 gram witte basmatirijst
  • 1 groentebouillonblokje
  • Stuk verse gember ter grootte van een duim
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 tot 4 soorten seizoensgroenten
  • 1 à 2 eetlepels ghee, sesam- of kokosolie
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • ½ eetlepel gemalen komijn
  • Mespuntje asafoetida / hing-poeder
  • ½ tot 1 eetlepel kurkuma (poeder of vers)
  • 1x laurierblad
  • Bosje verse koriander
  • Himalayazout en zwarte peper naar smaak
  • Optionele topping: sesamzaadjes
  • Optionele topping: kokosrasp
  • Optioneel: extra specerijen & kruiden naar smaak. Experimenteer bijvoorbeeld met garam masala of chai-kruiden om wat zoetigheid toe te voegen. Of als je echt niet van koriander houdt (wat goed helpt bij het elimineren van gifstoffen), vervang het dan door peterselie. Verder kan het toevoegen van mosterd- of venkelzaad fijn zijn voor de spijsvertering.

 

Bereiding

De avond ervoor: week je mungbonen in ruim water!

Zorg ervoor dat je de mungbonen op tijd laat weken. Het kan ook helpen om de basmatirijst een paar uur te laten weken. Ook is het belangrijk om de mungbonen en rijst na het weken af te spoelen (met een vergiet/zeef). Dit helpt om wat vuil en vuil te verwijderen en kan een opgeblazen gevoel helpen voorkomen.

 

Bereiding

1) Doe de mungbonen en het water in een pan en breng aan de kook. Bij het koken komt waarschijnlijk nog wat schuim naar de oppervlakte. Vervang in dat geval het water en breng het opnieuw aan de kook.

2) Voeg de rijst en het bouillonblokje toe en kook minimaal 10 minuten.

3) Snij ondertussen de gember, ui, knoflook en groenten klein.

4) Maal de zaden fijn (bijvoorbeeld met een vijzel).

5) Zet een andere pan op laag vuur, voeg de ghee (of sesam- of kokosolie) toe en zorg ervoor dat de pan niet te heet wordt.

6) Voeg alle specerijen, kurkuma, gember en laurierblad toe (behalve de knoflook). Zorg ervoor dat ze zachtjes verwarmen, anders kunnen ze bitter worden.

7) Voeg de ui toe en fruit dit glazig (dit kan tot 10 minuten duren).

8) Voeg de knoflook toe.

9) Voeg de groenten toe en laat ze 5 minuten meebakken, terwijl je regelmatig roert.

10) Voeg de groenten en kruiden (inclusief laurier) toe aan de mungbonen en rijst. Kook het nog minstens 5 minuten. De bonen moeten in ieder geval uit elkaar vallen. Het kan nooit te gaar worden. Voeg indien nodig water toe als de bonen nog niet uit elkaar zijn gevallen. Hoe langer het kookt, hoe meer de smaken van de specerijen intrekken.

11) Rooster ondertussen de sesamzaadjes en kokosrasp (voor de topping) in een andere pan.

12) Breng de Kitchari op smaak met (Himalaya)zout en zwarte peper.

13) Serveer op borden, gegarneerd met verse korianderblaadjes, geroosterde geraspte kokosnoot & sesamzaadjes.

 

Enjoy!

Aimée Kuntz

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »