Hoewel er al diverse ontbijtjes te vinden zijn op de YogaHabits Blog, stond er nog niet een granola recept tussen. En zeg nou zelf, homemade granola is toch wel een erg lekkere en voedzame manier om je ontbijt mee af te maken.
Zelf heb ik specifieke wensen wat betreft wat ik in mijn granola wil hebben. De belangrijkste is dat het niet is gezoet met reguliere suiker. En zelfs van ongeraffineerde varianten vind ik het niet nodig om er veel van door te doen. Ik haal de zoetheid liever uit fruit.
Wel wil ik juist weer relatief veel noten en pitten in. Mijn ontbijt is namelijk in de praktijk vaak een brunch, waar ik dus voor heel wat uurtjes op functioneer. Gegeten na mijn yoga practice en voor mijn dagelijkse hike in de duinen. Hierdoor ga ik later op de dag minder snel snacken of snoepen. (Wel voeg ik juist minder olie toe dan je in veel andere recepten ziet).
Hieronder vindt je mijn huidige favoriete granola recept. Het recept is echter zeer eenvoudig aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeuren. Bijvoorbeeld als je andere noten of gedroogd fruit wil gebruiken. Hiermee kan je ook eenvoudig eindeloos variëren.
Laat vooral ook weten wat jouw favoriete variaties zijn in een opmerking onder de blog.
Ingrediënten:
- 200 gram havervlokken
- 50 gram ongebrande amandelen, grof gehakt
- 50 gram ongebrande hazelnoten, grof gehakt
- 50 gram ongebrande pecannoten, grof gehakt
- handje pompoenpitten
- handje zonnebloempitten
- 2 theelepels kaneelpoeder
- snuf himalayazout
- optioneel 2 eetlepels ahornsiroop (of agave-siroop)
- 30 gram kokosolie
- handje rozijnen
- handje gedroogde cranberries
- een beetje kokosrasp en/of kokossnippers
Benodigdheden
- oven met bakplaat
- bakpapier
- mengschaal
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 ⁰C.
- Meng de havervlokken, grof gehakte noten, pitten, kaneel en himalayazout in een mengschaal.
- Voeg de ahornsiroop (optioneel) en de kokosolie toe en meng het er goed doorheen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel goed over de bakplaat.
- Bak de granola in +/- 25 minuten op 160 ⁰C. Halverwege de granola omscheppen om een gelijkmatige bruining te krijgen. Houdt de granola zeker op het laatst in de gaten om te zorgen dat het niet ineens te snel gaat.
- Haal de granola uit de oven.
- Voeg de rozijnen, gedroogde cranberries, kokosrasp en kokossnippers toe
- Laat de granola helemaal afkoelen.
- Bewaar de afgekoelde granola in een luchtdichte afgesloten pot.
Niets meer missen van onze yoga blog?
Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen.
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEFen mis nooit meer één van onze yoga blogs (en ontvang een gratis e-boek vol yoga lifestyle tips voor meer energie).