Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Hoe zet je je voeten neer in Warrior One?

26 Jun 2023
door Aimée Kuntz

Oftewel de krijgerhouding, Virabhadrasana 1.

Nou, dat hangt er vanaf. Gelukkig is er een trucje voor, dat voor iedereen werkt. En die laat ik je in deze video zien.

 

Traditioneel wordt vaak aangegeven dat de voorste voet moet uitlijnen met de achterste voet. En met de achterste voet in een hoek van 45 tot soms wel 90 graden. Maar voor de meeste mensen voelt dit helemaal niet comfortabel. 

En dat is logisch. Want als je kijkt naar de anatomie van de heupen, is dit geen natuurlijke manier om te staan. 

Ja natuurlijk, als je behoorlijk flexibele heupen hebt, dan is het wel mogelijk, maar dan nog is het vaak niet de meest therapeutische manier om warrior one pose te beoefenen. Het voelt vaak ook niet zo comfortabel. 

Gelukkig is of jij nou wel of niet de traditionele uitlijning kan toepassen, geen indicatie of jij de yogahouding goed doet. Hiervoor is het juist belangrijk dat je de principes van de yoga toepast. En die vinden we in het achtvoudige pad van de yoga volgens Patanjali. Welke ook in de yoga sutra staan.

Vooral de yama’s - de eerste stap van dit achtvoudige pad- helpen ons hier verder. De yama’s worden vaak onterecht vertaald als restricties, maar zijn eigenlijk vormen van zorgzaamheid, die uiteindelijk bijdragen aan het verstillen van de fluctuaties van onze gedachten.

De eerste yama -ahimsa- is de yama die de basis is voor het trucje om de juiste positie van de voeten te krijgen. Ahimsa wordt vaak vertaald als geweldloosheid. Maar gaat eigenlijk verder dan dat. Namelijk zonder-frictie. Door in situaties zonder frictie te blijven, voorkom je zelfs een mogelijk stadium van geweld. Nou, toegepast in yogahoudingen voorkomt non-frictie dat we blessures creëren en zorgt het ervoor dat we goed luisteren naar de signalen van ons lichaam.

In warrrior one, doe je dit door de intelligentie van je lichaam te laten aangeven waar je het beste je voet kan plaatsen. Je kan dit ook meteen even uitproberen, want je hoeft er niet voor op de yoga mat te staan en er is ook niet echt een opwarming voor nodig. 

Zet hiervoor je voeten met ongeveer heupbreedte afstand tussen je linker- en rechtervoet, en je achterste voet ongeveer in een hoek van 45 graden, in ieder geval in een hoek die comfortabel voelt om gewicht in je voet te brengen. Duw je achterste voet stevig in de mat en til je voorste voet een aantal keer een beetje op zonder er teveel over na te denken. Het een aantal keer optillen van je voet, geeft je lichaam de gelegenheid om feedback te geven. Hierdoor zal je lichaamsintelligentie de positie vinden voor jouw voet waar je goede stabiliteit hebt. 

Je kan dit proces natuurlijk ook uitvoeren met je achterste voet. En dan natuurlijk even gedurende een paar ademhalingen goed intunen in je lichaam om te voelen wat er nu anders voor je voelt in jouw warrior one.

De gevonden stabiliteit zorgt dat je warrior one zonder frictie -oftewel ahimsa- kan beoefenen, in plaats van je heupen en knieën in een positie te forceren. Overigens wisselt de ideale positie voor je voeten meestal ook per keer. Vroeg in de morgen of als je nog niet opgewarmd bent, zal je lichaamsintelligentie waarschijnlijk meer breedte tussen je voeten aangeven dan later op de dag of als je al flink opgewarmd bent.

Met dit eenvoudige trucje pas je overigens niet alleen ahimsa toe. Namelijk ook satya; door in jouw yogahoudingen op een eerlijke manier te werken vanuit waar je daadwerkelijk bent in plaats van hoe je graag zou willen dat de yogahouding eruit zou zien. 

En ook Brahmacharya door op een efficiënte manier je energie te gebruiken. Net zoals in het sprookje over goudlokje; Niet te veel, niet te weinig, maar precies genoeg. Waarbij je met het beoefenen van de yogahoudingen meer energie creëert in plaats van jezelf uit te putten.

 

Wist je dat je het trucje van je voet een aantal keer even optillen, ook kan gebruiken bij andere staande houdingen? En je kan hetzelfde principe natuurlijk óók gebruiken bij je handen in yogahoudingen waarin je handen op de mat plaatst.

Ik ben heel benieuwd hoe deze manier van je voeten plaatsen jouw warrior one pose laat aanvoelen. Dus laat je het me vooral even weten in de comments?

 

Outfit

Op de foto en in de video draag ik de Yoga Democracy Flower Bomb legging van gerecycled plastic. Gecombineerd met de Be Grace Batwing in Navy van Asquith van heerlijk zacht bamboo en de K-DEER Recycled Soft Matte Solid Cross Back Long Line in Black

En ik gebruik een duurzame yoga mat van Moonchild voor de perfecte grip en met een mooi maanfase patroon.

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs (en ontvang een gratis e-boek vol yoga lifestyle tips voor meer energie en korting op jouw eerste bestelling in de webshop).

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »