Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Hoe doe je een Ayurvedische Abhyanga massage met olie?

11 Sep 2023
door Aimée Kuntz

Wat is Abhyanga?

Abhyanga is een Ayurvedische (zelf)massage met warme olie die de zenuwen ontspant en kalmeert. Meestal ook met een betere slaap tot gevolg. 

Vooral als je een Vata onbalans of constitutie hebt of als het herfst (=Vata seizoen) is, kan Abhyanga goed helpen. 

De olie balanceert namelijk de droogte van Vata en is goed voor de huid. Ook kom je meer in je lichaam en gecombineerd met het vertragende element van de tijd nemen voor selfcare, helpt het te gronden, wat het vluchtige lichte karakter van Vata balanceert. En natuurlijk gaat de warme olie het gevoel van kou tegen. 

Je kan er zelf voor kiezen hoe lang je de Abhyanga uitvoert. Van een paar minuutjes tot een uitgebreide massage, waarna je de olie nog lekker laat intrekken. 

 

Voor wie is een Abhyanga massage vooral goed?

Zoals al aangegeven is het vooral goed voor personen met een Vata constitutie of Vata onbalans of in de herfst aangezien het dan het Vata seizoen is. 

Ook mensen met een pitta constitutie of onbalans hebben er echter baat bij, door de harmoniserende werking. Zij hoeven de massage wel iets minder vaak uit te voeren. 

Personen met een kapha constitutie of onbalans hebben al veel olie (in tegenstelling tot droogte) in hun aanwezige kenmerken en hebben daarom wat minder aan een abhyanga massage. Voor hen kan juist droogborstelen behulpzamer zijn voor een verkwikkend en energiek effect. Heb je toch met een kapha constitutie/onbalans behoefte aan een abhyanga massage (bijvoorbeeld in de herfst)? Masseer dan van beneden naar boven (in plaats van boven naar beneden).

Ben je zwanger en in de eerste 3 maanden van je zwangerschap? Dan wordt meestal afgeraden om een massage te ondergaan omdat je wil voorkomen dat er afvalstoffen vrijkomen in die periode. Een zelfmassage is minder intensief in dit aspect. Vandaar dat je wel een zachte zelfmassage kan doen in die periode en kan dan juist een hele fijne manier zijn om connectie te maken en ontspannenheid te creëren. 

Voer geen abhyanga massage uit als je koorts hebt of andere acute ziekte.

En masseer niet op wondjes.

 

Welke olie kan je het beste gebruiken?

Kies een olie die past bij je constitutie, Ayurvedische onbalans of het seizoen. 

Kies vooral voor een olie van goede kwaliteit. Hiermee bedoel ik dat het koudgeperst is en vrij is van toegevoegde parfums en chemicaliën: wees op dit laatste extra alert als je essentiële olie toevoegt aan je basisolie. De huid is namelijk ons grootste orgaan en we nemen ook voedingsstoffen (en helaas ook narigheid) op via de huid. Een goede indicator is dat je de olie zou moeten kunnen eten. Dus als er een giftig waarschuwingssymbool staat op je olieflesje, is deze niet zo geschikt voor een abhyanga massage.

Biologische koudgeperste sesamolie of amandelolie kunnen door iedereen worden gebruikt, vooral  in de herfst en de winter. Kokosolie is een goede olie om te gebruiken in de zomer of als je een pitta constitutie of onbalans hebt vanwege de verkoelende werking. 

Om Vata te balanceren worden sesam-, amandel-, mosterd- en castorolie aangeraden. Mocht je als Vata (of Vata-Pitta of Vata-Kapha) last hebben van koude handen en voeten,  kan je hieraan een paar druppels wintergroen- of eucalyptusolie aan toevoegen. En olie van dennennaalden is een mooie toevoeging als je last hebt van spierkrampen. 

Ongeraffineerde kokosolie, cacao boter en olijfolie zijn de aanraders om Pitta te balanceren. Pitta’s kunnen hier eventueel een paar druppels lavendel- of sandelhoutolie toevoegen.

Aangezien Kapha’s minder baat hebben bij olie, is het vaak beter om te droogborstelen. Maar als de huid toch vraagt om wat verzorging/smeren, kunnen ze zonnebloem-, saffloer- of in de winter mosterdolie gebruiken.

Als je last hebt van reuma zijn veel oliën minder geschikt; castorolie wordt dan juist wel aangeraden.

Op basis van het seizoen zijn verwarmende oliën zoals mosterdolie of sesamolie goed voor de winter en verkoelende oliën zoals kokosolie goed in de zomer. Daarnaast maakt Ayurveda nog onderscheid tussen een droog en nat klimaat, waarbij sesam- en castorolie goed is voor een droog klimaat en droge oliën als saffloer juist voor een nat klimaat. 

Daarnaast hebben ook diverse Ayurvedische biologische merken (zoals Lakshmi of Maharishi Ayurveda) blends beschikbaar per dosha.

 

Hoe doe je een Abhyanga massage?

Voorbereiding

  • Gebruik een grote oude handdoek om op te zitten/staan, waarvan het niet erg is als er olievlekken op komen die er niet meer uitgaan. Mocht je kleding willen aantrekken terwijl de olie intrekt, kies dan voor oude kleding waar niet uitwasbare olievlekken op mogen komen. En/of zorg voor een aangename warme ruimte, zodat je het niet koud gaat krijgen terwijl de olie intrekt.
  • Warm de olie op (door middel van een flessenwarmer of au bain marie) tot ongeveer 38 à 40 graden Celsius; dus net iets boven je lichaamstemperatuur. Je kan eventueel een druppeltje etherische olie toevoegen aan je olie.
  • Leg eventueel extra dingen klaar voor de periode dat de olie intrekt. Zoals een meditatiekussen of een boekje.

 

De massage

  • Masseer met je hele handpalmen (in plaats van alleen met je vingers). Giet iedere keer als je aan een nieuw lichaamsdeel begint, weer een beetje nieuwe warme olie in je handpalm. Masseer met lange stroken over je ledematen en cirkelvormige bewegingen over je gewrichten. Masseer de buik met de klok mee, wat goed is voor je spijsvertering. Neem je oksels, borst, buik, handen en voeten ook mee in de massage.
  • Welke volgorde je wil aanhouden is afhankelijk van het effect wat je ermee wil bereiken. 
    • Om Vata te gronden of Pitta te balanceren helpt het om te beginnen bij je hoofd en langzamerhand te werken richting je voeten; 1. Hoofdhuid, 2. Gezicht (inclusief oren), 3. Hals & nek, 4. Borst & buik, 5. Rug (voor zover je kan reiken), 6. Oksels, schouders & armen, 7. Benen & Voeten (inclusief voetzolen en tenen).
    • Om Kapha energie te activeren kan je juist beter beginnen bij je voeten en richting je hoofd werken.
    • Een andere Ayurvedische benadering is om van je uiteinden zoals handen en voeten richting je hart te werken. Om het nog een beetje verwarrender te maken, blijf je wel nog masseren in de richting van je haar, zodat je de natuurlijke flow van Vata niet verstoort. 
    • Als je geen tijd hebt voor een hele lichaamsmassage, kan je ook alleen je voetzolen masseren. Dit is ook heel fijn om te doen vlak voor het slapen. Je kan dan daarna loszittende sokken aandoen om de olie ‘s nachts te laten intrekken.
  • Als je jouw haar na afloop niet wil wassen, kan je jouw hoofd overslaan. Maar als je even de kans hebt, is het juist heel goed om je hoofd toch echt mee te nemen. Behalve dat het een zeer ontspannend effect heeft en goed is om de Vata mind onder controle te houden, is het goed voor je hoofdhuid en je haar. De voeding van je haar door Ayurveda zelfs in verband gebracht met de voeding van je botten. 
  • Ook op je gezicht zitten veel marma punten (vitale energieknooppunten in het lichaam). Bovendien is het een goede aanvulling op je gezichtsverzorging. Neem ook de randen van je oogkassen (vooral bij de wenkbrauwen) en je oren mee, wat heel ontspannend kan voelen.
  • Masseer in ieder geval met aandacht. Net zoals in je yoga asana practice, probeer echt connectie te maken met je lichaam en wat je voelt. Net zoals dat het bij yogahoudingen vaak makkelijker gezegd dan gedaan is, kan het ook een uitdaging zijn tijdens de massage. Het effect wordt gecreëerd door er aan te werken, dus laat het niet ontmoedigend werken.

 

Afronding

  • Als je de tijd hebt, laat de olie dan 15 à 20 minuten in trekken. Heb je weinig tijd, dan is het beter de olie korter te laten intrekken maar de massage wel te doen, dan deze helemaal over te slaan.
  • Als je het anders koud krijgt, kan je oude kleding en dikke sokken aantrekken terwijl je de olie laat intrekken. Zorg anders voor een goed verwarmde ruimte.
  • Tijdens het intrekken van de olie kan je bijvoorbeeld mediteren, pranayama beoefenen of lekker een boekje lezen. Kies in ieder geval voor iets ontspannends. 
  • Douche daarna met warm water. Door het warme water gaan je poriën verder open staan en dringt de olie diepere lagen van de huid in. Het beste is om geen zeep te gebruiken, omdat de huid weer uitdroogt. Het dunne laagje olie dat mogelijkerwijs achterblijft is zeer verzorgend voor de huid. Voor het wassen van je haren kan je het beste de shampoo al aanbrengen voordat je het haar nat maakt, zodat de shampoo zich beter aan de olie hecht.

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEFen mis nooit meer één van onze yoga blogs (en ontvang een gratis e-boek vol yoga lifestyle tips voor meer energie).

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »