Lana heb ik ontmoet bij de Svastha Yoga Therapy opleiding. Hoewel yoga op zichzelf al therapeutisch in karakter is, helpt yoga therapie om het nog meer af te stemmen op het individu. Aangezien Lana zowel yogadocent als psycholoog is, was ik erg benieuwd naar haar kijk op dharma, energie en yoga.
Over Lana Donse
Als yogadocent en psycholoog specialiseert Lana zich in yogatherapie. Yoga is een veelomvattende leefstijl met verschillende elementen die je kunnen helpen bij de verbetering van je gezondheid. Door dit te integreren met kennis uit psychologie en moderne wetenschap ontstaat er een brede benadering van fysieke en mentale gezondheid, die toegepast kan worden op ieders persoonlijke behoeften.
“Zelf vind ik het enerverend om bij te dragen aan de ontwikkelingen in dit veelbelovende veld. Maar bovenal hoop ik iedereen met wie ik werk zo goed mogelijk te helpen door samen te onderzoeken hoe yoga kan helpen gezond, krachtig en verbonden in het leven te staan.”
Hoe heeft yoga jouw perspectief op energie veranderd?
Yogafilosofie en taoïsme hebben mij veel geleerd over begrippen als ‘prana’ en ‘chi’, vaak vertaald als ‘levensenergie’. Voordat ik me daarmee bezighield vond ik het vaak wat vaag en zweverig (maar wel interessant). Ik ben academisch opgeleid en zocht overal vooral rationeel bewijs voor, volgens de empirische/wetenschappelijke methode. Mijn yoga opleidingen en mijn zoektocht naar een breder perspectief hebben daar zeker verandering in gebracht!
Door bijvoorbeeld tai chi, pranayama en yin yoga te doen, werd het ineens voelbaar. Het idee dat levensenergie overal in aanwezig is, en dat je met behulp van allerlei relatief eenvoudige oefeningen energie in jezelf vrijuit kan laten stromen, kan ik nu ook echt ervaren.
Wat betekent het woord dharma voor jou? En wat is momenteel jouw dharma?
Ik durf eerlijk gezegd niet zo goed te stellen dat ik precies begrijp wat dharma betekent en wat ‘mijn dharma’ is. Het is een concept uit yogafilosofie dat zo diepgaand is, en verweven is met het concept karma, die je opbouwt uit vorige levens, dat het voor iemand die opgegroeid is in een Westerse cultuur zoals ik denk ik gemakkelijk verkeerd begrepen kan worden. Daar blijf ik dus over leren.
Vaak wordt gezegd dat je dharma als het ware een missie of levensdoel is, afhankelijk van gebeurtenissen uit eerdere levens. Omdat het zo onbewust aanwezig zou zijn, weet ik niet of ik mijn dharma expliciet zou kunnen benoemen. Voor zover ik het begrijp is dit ook iets waar je weinig controle over hebt.
Als ik toch iets over mijn overkoepelende doelen in het leven zou mogen zeggen, denk ik dat ik wil helpen om andere mensen meer harmonie en vrijheid in hun leven te vinden. Dat kan ik doen door hen een eindje op weg te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling - of dit nu is vanuit mijn werk als psycholoog of yogadocent, in beide gebieden help ik anderen hun mentale gezondheid en alles wat daarmee verbonden is te verbeteren. Ik hoop daarmee ook bij te dragen aan een groter geheel, een gezondere en evenwichtigere wereld. En ik denk dat dat wel aansluit bij de kern van veel Oosterse (en trouwens ook Westerse) filosofische stromingen, waaronder het idee van dharma ook valt. :)
Uit welke elementen bestaat jouw yoga practice? En als dat meer omvat dan yogahoudingen, kan je hier meer over vertellen?
Ik begin altijd met een korte meditatie om aan te voelen hoe het met me gaat; vanuit daar begin ik met een yogaserie die daarbij past. Vaak is dat wat krachtiger, omdat ik een zittend beroep heb (ik werk 32 uur per week als psycholoog, waarbij ik toch veel achter een bureau en computer zit). Dan wordt het een flow met zonnegroeten, en vervolgens afwisselende houdingen die meer inspannend en ontspannend zijn. Vroeger deed ik een vaste serie, maar met behulp van yoga therapie heb ik geleerd om de oefeningen af te stemmen op het moment. Ook wordt mijn practice steeds meer naar binnen gericht; in de loop van de jaren is er geleidelijk meer ruimte gekomen om ook ademhalingsoefeningen/pranayama en meditatie of yoga nidra te doen.
Verder zie ik yoga echt als een leefstijl die geïntegreerd is in mijn leven; door te leren over yogafilosofie en de relatie die je hebt tot jezelf en de wereld om je heen, raakt het steeds meer verweven met alles wat ik doe. Dat zie ik ook als een oefening en dus onderdeel van mijn practice!
Om jaar in jaar uit dagelijks yoga te blijven beoefenen vraagt om discipline en zelfcompassie. Wat heeft jou geholpen om deze gewoonte op te bouwen?
Persoonlijk heb ik eigenlijk mijn hele leven lang al behoefte aan een ochtendritueel. Een ‘home practice’ is er met de paplepel ingegoten; mijn vader en moeder deden ook hun eigen oefeningen thuis. Dit was geen yoga, maar wel de gewoonte om de dag met lichaamsbeweging te starten. Voor mij begon mijn yogabeoefening dan ook vooral met fysieke series. Ik heb altijd een sterke drijfveer gevoeld om mijn lichaam krachtig en fit te houden en dus een soort intrinsieke discipline om dit dagelijks te doen. Bovendien geeft het me op een bepaalde manier ook rust, omdat het een vast onderdeel van mijn dagstructuur is, die ik kan uitvoeren waar ik ook ben.
Welke uitdaging ben je tegengekomen in jouw yoga beoefening of in het leven van jouw dharma (zoals weerstand of dat het anders liep dan verwacht)? En wat heb je gedaan of veranderd om door deze fase heen te komen?
Zoals ik hierboven al aangaf, was ik eraan gewend om een vaste serie te doen met vooral veel krachtige oefeningen. Ook heb ik van mezelf een behoorlijk ijzeren discipline - ik kan gerust zeggen dat ik ook erg hard ben geweest voor mezelf. Ik deed veel vanuit hoge verwachtingen of eisen aan mezelf, ook omdat ik die capaciteiten had. Dat was niet alleen van toepassing op de mat, maar juist ook in de rest van mijn leven, vooral in mijn studie en beginnende carrière.
Een paar jaar geleden besloot ik te stoppen met mijn PhD - dat was mijn eerste baan na mijn studie psychologie, en hoewel het onderzoek best goed ging, merkte ik dat ik vooral bezig was om aan verwachtingen te voldoen (zowel van anderen als van mezelf). Het voelde niet goed, waardoor ik me realiseerde dat de doelen waar ik naartoe werkte niet meer in lijn waren met mijn persoonlijke waarden.
In diezelfde periode besloot ik mijn yoga teacher training in India te gaan doen. Hier had ik de tijd om mijn aandacht naar binnen te keren, en echt te gaan luisteren naar mijn hart. Ik werd me ervan bewust dat ik al die tijd weggedreven was van mezelf. Het was tijd om dat daar verandering in te brengen.
Dus maakte ik de overstap van het onderzoek naar de klinische praktijk en ging ik werken als psycholoog. Daarnaast begon ik met lesgeven in verschillende yogastudio's. Een fantastische combinatie! Het leek bijna te mooi om waar te zijn en het was ook echt wel even een zoektocht naar de goede balans. Maar in de loop van de tijd begon alles voor mijn gevoel te stromen.
Terugkijkend was het zeker niet alleen de verandering in mijn carrière die bijgedragen heeft aan die positieve flow die ik gevonden heb. Het begon eigenlijk met trouw durven zijn aan mezelf, met onvoorwaardelijke acceptatie van mezelf, iets wat ik daarvoor helemaal kwijt was geraakt. Ik begon te werken aan zelfdestructieve en zelf-ondermijnende patronen. Stap voor stap ging ik daar steeds meer voor openstaan, tot ik een gevoel van bevrijding ervaarde. En dat proces gaat nog altijd door.
Welk inzicht (zoals een cue van een yogaleraar of iets uit de yoga filosofie) heeft veel impact gemaakt op jouw yoga practice?
Er is nooit een specifiek moment geweest waarop ik ineens een sterke impact voelde. Het is vooral de jarenlange, geduldige oefening geweest. De openheid en de niet-oordelende houding van veel waardevolle docenten en mentoren die ik heb ontmoet hebben daar de grootste invloed op gehad. Ik denk dat de wijsheid en de compassie die zij uitstralen vooral op mij overgedragen is door het te ervaren - iets dat ik op mijn beurt graag weer deel met anderen.
Welk (yoga) boek kan je aanbevelen?
Niet per se over yoga, maar wel mateloos interessant over de perspectieven op bijvoorbeeld het ‘zelf’: Hoe de wereld denktvan Julian Baggini (of in het Engels How The World Thinks).
Op het gebied van yogatherapie en wetenschappelijk onderzoek daarnaar (het blijft wel interessant om die twee met elkaar te integreren) vind ik dat het boek ‘The Principles and Practice of Yoga in Health Care’ van Sat Bir Khalsa en collega’s een mooi overzicht biedt.
Hoe kunnen lezers jou ondersteunen in jouw dharma? En hoe komen ze met jou in contact (website, social media etc.)?
Ik vind het altijd leuk om ideeën uit te wisselen met andere psychologen, hulpverleners en docenten over het integreren van yoga therapie en psychologie. Op dit moment organiseer ik maandelijks een (gratis) brainstormsessie via Network Yoga Therapy over dit thema, dus iedereen die dit interessant vindt is welkom om aan te sluiten!
Voor iedereen die op zoek is naar een geïntegreerde benadering van gezondheid en welzijn, en die daar vanuit yogatherapie aan wil werken, heb ik ook een online cursus met een introductie in yoga therapie ontwikkeld. Deze is te vinden via YogaZenter Academy. Voor persoonlijk advies en een programma op maat is het ook mogelijk om individuele sessies te plannen. Meer informatie daarover is te vinden op www.yogalana.com/yogatherapie.
En met alle vragen ben ik altijd bereikbaar via www.yogalana.com/contact.
Website: www.yogalana.com
Facebook: https://www.facebook.com/yogalanadonse
Instagram: https://www.instagram.com/lanadonse
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/yoga-lana/
Achtergrond Lana Donse
Als yogadocent en psycholoog specialiseer ik mij in yogatherapie. Yoga is een veelomvattende leefstijl met verschillende elementen die je kunnen helpen bij de verbetering van je gezondheid. Door dit te integreren met kennis uit psychologie en moderne wetenschap ontstaat er een brede benadering van fysieke en mentale gezondheid, die toegepast kan worden op ieders persoonlijke behoeften. Zelf vind ik het enerverend om bij te dragen aan de ontwikkelingen in dit veelbelovende veld. Maar bovenal hoop ik iedereen met wie ik werk zo goed mogelijk te helpen door samen te onderzoeken hoe yoga kan helpen gezond, krachtig en verbonden in het leven te staan.
Ik ben afgestudeerd in klinische psychologie en neuropsychologie (MSc.) aan de Universiteit Utrecht. Ook ben ik aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP).
Daarnaast ben ik gecertificeerd yogadocent. Mijn basisopleiding heb ik gevolgd bij de Arhanta Yoga Ashram in India. Verder blijf ik mijn eigen ontwikkeling in yoga voortzetten door o.a. modules van het Svastha Yoga Therapy Programme te volgen.
Niets meer missen van onze yoga blog?
Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen.
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.