Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Ayurvedische peren- of appel crumble voor het Vata herfst seizoen

11 Nov 2023
door Aimée Kuntz

Het herfstige weer vraagt er om… ja, om deze heerlijke peren- of appelcrumble en om lekkere gerechten te bakken. 

Deze crumble is Ayurveda-proof door het gebruik van heerlijke specerijen, de warmte en het gebruik van ghee. Ideaal voor het herfstige Vata seizoen om op te warmen, te gronden en alweer een beetje te cocoonen. Het recept is super makkelijk te maken, dus gegarandeerd succes.

 

Ingrediënten (4 porties)

Vulling:

  • 4 peren (of 4 grote of 6 kleine appels)
  • 1½ theelepel ceylon kaneelpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel vanillepoeder (ongezoet)
  • ½ theelepel kardemompoeder
  • ¼ theelepel kruidnagelpoeder
  • ¼ theelepel (vers) gemalen nootmuskaat
  • 30 gram pecannoten (of vervang door bijvoorbeeld amandelen of walnoten)
  • optioneel: handje thompson rozijnen
  • 1 eetlepel limoensap

 

Crumble:

  • 100 gram havermout
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 à 2 eetlepels ahornsiroop (afhankelijk van hoe zoet je het wil)
  • 4 eetlepels ghee
  • snufje Himalaya zout

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC
  • Schil de appels of peren, verwijder de klokhuizen en snij ze in stukjes
  • Doe de peren- of appelblokjes in een mengkom. Voeg de specerijen toe (kaneel, gember, vanille, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat) en meng goed
  • Snij de pecannoten is stukjes 
  • Voeg de gehakte pecannoten (en optioneel de rozijnen) en het limoensap toe aan de peren- of appelstukjes en meng het er doorheen.
  • Vet een ovenschaal in met een beetje kokosolie of ghee. Doe het peren- of appelmengsel in deze ovenschaal.
  • Maak het kruimeldeeg door in een mengkom de ingrediënten voor de crumble te mengen: havermout, amandelmeel, ahornsiroop, ghee en Himalaya zout. Je kan dit met een eetlepel of met de hand doen.  
  • Verdeel het kruimeldeeg over de peren (of appels)
  • Bak de peren- of appelcrumble in de oven in ongeveer 30 à 35 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
  • Laat de peren- of appelcrumble nog een paar minuutjes afkoelen buiten de oven voordat je het verdeelt over jouw favoriete schaaltjes en het serveert.

 

Geniet met aandacht van jouw heerlijke home-made crumble.

(Je lichaam reageert beter op voeding als je met aandacht en met plezier eet).

Aimée Kuntz

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »